De geschiedenis van de Tarot

De Tarot wordt geboren in de stad Fez in Marokko. Daar staat de universiteit Al-Qarawiyyin en rond 1200 komt daar met regelmaat een groep wijze mannen samen om over religieuze zaken te discussiëren. De mannen komen uit verschillende culturen en het plan ontstaat om de essentie van alle grote religies samen te brengen. Een belangrijke reden om dit te doen was het feit dat de kerk in Europa niet meer de echte boodschap van het Christendom uitdroeg. De kerk had zich ontwikkeld tot een wereldse organisatie die de mensen onder controle wilde houden, in plaats van hen naar hun eigen connectie met God te brengen. Paus Gregorius VII vaardigt in 1075 de Dictatus Papae uit, waarmee hij zichzelf boven alle gezaghebbers in Europa plaatst. De Inquisitie wordt ingesteld en die vervolgt mensen die zich niet aan de kerkelijke regels houden. Als de mannen in Al-Qarawiyyin hun kennis in een geschrift zouden vastleggen, zouden zij als ketters bestempeld worden en was hun missie zeker mislukt. Zij kiezen voor een reeks afbeeldingen die als kaartspel onder de mensen gebracht konden worden. De vormgeving van deze kaarten werd gebaseerd op de basis-structuur van de Kabbalah: de 22 Hebreeuwse letters. Deze werden echter niet afgebeeld op de kaarten, want alleen het beeld kon de boodschap overdragen. In moderne termen kunnen we zeggen dat de spirituele kennis van de Kabbalah met de Tarot undercover onder de mensen gebracht werd.

De vormgeving van de eerste sets Tarotkaarten was heel simpel, mede omdat ze alleen met houtsneden vermenigvuldigd konden worden. Rond 1250 komen de eerste Tarotkaarten (zonder handleiding) onder de mensen. Dan vallen ze in de handen van de zigeuners, die intuïtief voelen dat deze kaarten een diepere waarde hebben. Daar ontstaat het leggen van de kaart en met het reizen van de zigeuners bereiken de Tarotkaarten de verste uithoeken van Europa. Dan zijn er met regelmaat mensen die de diepere waarde van de kaarten herkennen en worden er steeds betere kaarten gemaakt. Met het ontwikkelen van de boekdrukkunst worden de kaarten ook mooier en kleurrijker. De twee belangrijkste sets Tarotkaarten uit de beginperiode zijn de Tarocco Piemontese en de Tarot de Marseille

In de 19e eeuw wordt de spirituele waarde van de Tarotkaarten steeds meer onderkend. Een belangrijke rol hierin speelde Eliphas Levi (Frankrijk 1850). Hij beschrijft de Tarot als volgt:

De Tarot is een wonderbaarlijk erudiet kabbalistisch boek. Het onthult de reeds bestaande harmonieën tussen tekens, letters en cijfers. Een gevangene, verstoken van boeken, met alleen een Tarot waarvan hij weet hoe hij die moet gebruiken, kan binnen een paar jaar universele wetenschap verwerven.

Vanaf 1880 worden er ook Egyptische symbolen en Hebreeuwse woorden aan de kaarten toegevoegd. Daarna worden er belangrijke stappen gezet in het herwaarderen van de Tarot in zijn relatie tot de Kabbalah door achtereenvolgens:

Oswald Wirth (Zwitserland 1890) - voor het eerst Hebreeuwse letters op de kaarten

Arthur Edward Waite (Amerika 1909) - het bekende Rider-Waite deck - getekend door Pamela Coleman Smith 

Paul Foster Case (Amerika 1927) - voor het eerst kaarten met alle kleuren (de 12 kleuren uit de kleurencirkel) 

Imre Vallyon (Nieuw Zeeland 1992) - voor het eerst Tarotkaarten op A4-formaat

Wirth, Waite en Foster Case geven aan dat de kaarten ook voor meditaties gebruikt kunnen worden, maar zij doen zelf ook leggingen met de kaarten. Imre Vallyon gebruikt in de Foundation for Higher Learning de kaarten alleen voor meditaties en hij ontwerpt nog meer Tarotkaarten die de krachten van de Tree of Life verbeelden.

In 2022 ontwerpt Herman van Tuijl een set Tarotkaarten op groot formaat. Op een aantal kaarten is de geometrie zichtbaar waar de kaarten op gebaseerd zijn en op bijna alle kaarten staan nu Hebreeuwse letters en woorden. In het boek Kabbalah en Tarot van Herman van Tuijl wordt de geschiedenis van de Tarot uitgebreid beschreven. Bij dat boek hoort een cassette met 22 losse Tarotkaarten. Die kunnen gebruikt worden bij de meditaties op de kaarten. Op de achterkant van de kaarten staat een dashboard met alle connecties. Deze Tarotkaarten zijn 22 roadmaps naar spirituele bewustwording.

Op de volgende pagina staan een aantal voorbeelden.