Tarotkaart 2

Eén van de belangrijkste kaarten die ons kan helpen in het proces van meditatie is Tarotkaart 2, de Hogepriesteres

 

 

De Hogepriesteres zit stil bij de ingang van een tempel. Twee pilaren van de tempel zijn zichtbaar, een zwarte en een witte. Die pilaren staan voor polariteit, die we op allerlei niveaus in ons leven tegenkomen. De Hogepriesteres zelf is in rust. Ze is zich bewust van het hele tafereel: de tempel, de oceaan, de zwarte en de witte pilaar. Ze is niet actief, ze neemt alles waar. Het hele beeld is rustig en sereen. In haar handen houdt ze de Torah (= wet). Dat symboliseert dat zij de Goddelijke wetmatigheden kent. Als we heel stil worden, kan ons onderbewustzijn in verbinding komen met het Goddelijke vrouwelijke bewustzijn.

 

Tarotkaart 2, de Hogepriesteres, speelt een centrale rol binnen onze spirituele ontwikkeling. Zij staat voor ons onderbewustzijn. Dit bewustzijn draagt alle herinneringen van alles wat we ooit meegemaakt hebben. Voor onszelf (ons ego) werkt dat als een begrenzing. We leven in de patronen die we zelf gecreëerd hebben (als reactie op ouders en omgeving, zie Onderbewustzijn). Maar.... dieper is ons onderbewustzijn verbonden met het collectieve onderbewustzijn van de hele mensheid. Dat herinnert zich op haar beurt de symbolieken van de Tarotkaarten. Er is een laag in ons onderbewustzijn die de symbolen van de Tarotkaarten herkent en daarom is dit ontvankelijke bewustzijn zo belangrijk. Sleutelwoorden van de Hogepriesteres zijn: 

 

Water - Maan - reflectie - geheugen - onderbewustzijn - ontvankelijkheid - vrede - wetmatigheid 

 

De zwarte en witte pilaar staan voor polariteit: Yin en Yang in de Tao. In de grootste polariteit is wit het Goddelijk Licht en zwart compacte zware materie. In het Engels: Spirit and Matter. In ons leven zijn er heel veel polariteiten: dag en nacht; Zon en Maan; dag en nacht; actief en passief; heet en koud; assertief en verlegen, enzovoort. De Hogepriesteres zit tussen de polaire krachten van zwart en wit en ze doet er verder niets mee. Als je de Hogepriesteres op je in laat werken, voel je en weet je: er zijn polaire krachten aan het werk en ik kan ze in rust waarnemen. Met deze kaart komen de persoonlijke lagen van je onderbewustzijn tot rust en daarmee kan je in de waarnemer van je hele leven komen. Je komt tot rust en dan kan je vanuit je hart de juiste keuzes maken. De tempel, het dak en de kubus zijn grijs. Dat is de balans tussen zwart en wit, de balans tussen de polariteiten. De grijze kubus vertegenwoordigt het aarde-element. De kubus is heel solide en symboliseert dat de Hogepriesteres zwaar verankerd op haar plek zit.

Deze kaart gaat ook over de ervaring van ons fysieke lichaam. De ervaring van ons lichaam is altijd in het nu en als je deze blauwe kaart op je in laat werken, komen je emoties tot rust. Het blauw staat voor het water van het astraal (ons gevoelsleven). Het water stroomt van haar schouders en neemt alle onrust mee naar beneden, naar de oceaan achter de tempel, waar het allemaal mag oplossen. Je lichaam ontspant en langzaam kom je in de ervaring van vrede en rust. Op praktisch niveau symboliseert de Hogepriesteres belichaming

 

Het bewustzijn van de Hogepriesteres ligt aan de basis van elke meditatie. Als je gaat mediteren sluit je je ogen en laat je alle problemen, verantwoordelijkheden en zorgen even voor wat ze zijn en richt je je aandacht naar binnen. Je gaat innerlijk waarnemen. Alle polaire krachten zijn buiten je en je kan ze allemaal waarnemen

 

Kabbalah betekent ontvangen en de Hogepriesteres brengt je onderbewustzijn in die staat.

Het is eigenlijk heel makkelijk, je hoeft zelf niets te doen ! 

 

Als je de Hogepriesteres op je laat inwerken, zal je onderbewustzijn steeds vaker voor vrede kiezen. Dat verdien je, daar ben je thuis en dat houdt je gezond. Je kan de problemen niet ontlopen, maar je kan steeds vaker en bewuster kiezen voor een moment van afstand en rust.